Din Adam sau Marchizul de Sade?



      Fosta Adam căzut în păcat, iar urmașul lui Cain și-a ucis fratele. Erau vremuri crunte, când umbrele omenirii încă nu-și vedeau siluetele
prin neguri. Dar parcă cinismul și absurdul nu creșteau ca în unele din prozele actuale. Caut cu sete un text curat, cu imaginații sănătoase și limbaj acceptabil. E greu de găsit un text bun, care să nu răspândească angoasă sau să nu-ți creeze impresia că te afli în ghetouri.   Orizontul morții dă fiecare pagină, monștrii cu sau fără chip stau în cap de filă, dinamica personajelor literare care încearcă oarecare normalitate sunt rare. Eticheta culturală a scrierilor este adesea zdrențuită. Fluxul trăirilor este spart de anormalități care trebuie să șocheze. Nici formă de ideal, sau mesaj. Chin, pară și foc, cititorul cu tensiometru sau ligheanul lângă fotoliu.
Îmi amintesc un discurs al scriitorului Mario Vargas Llosa care vorbea cu admirație despre Marchizul de Sade, transmițând convingerea că scriitorul poate să facă în scris tot ceea ce nu are cum în realitate. Așa o fi…dar parcă…

     Am încercat ultimele reviste sau antologii de proză. Nu este ușor să găsești ceva care să treacă peste un anumit nivel de normalitate ideatică sau verbală. O combinație cât de cât echilibrată am aflat în salatiera literară Freeman's, Cele mai bune texte noi.  Texte colectate și selecționate de pretutindeni sunt puse cap la cap pentru a crea o paletă largă de emoții și abjecții. Și aici absurdul stă în casă cu miraculosul și fermecătorul, dar parcă nu te mai simți descendent din Sade.  Predilecția spre adâncul nefericirii și cultivarea spaimei te face uneori să te regăsești în cuvintele eroinei din nuvela Grădina cu flori – unul din textele pline de normalitate – care se confesa astfel: m-am simțit ca un grăunte minuscul plutind în mijlocul unui spațiu pustiu, unde nu putem vedea și atinge nimic. Și același personaj gândea: viața mea este făcută din repetiții de cifre. Viața cititorului este marcată de lipsa unor alternative pe care să calci cu încredere că nu sunt putrede, mai cu seamă după ce ai parcurs ceva pași și dezamăgit, în același echilibru trebuie să faci plin de regrete pentru timpul pierdut drumul invers. Ușurința cu care autorii te trimit într-o vrajă amețitoare sau să-ți inducă frica de fiecare por, din fiecare respirație, din fiecare clipire te trimit la gândul terapiei post-literatură și nu a alinării prin literă.

                                                                              Paul Iulius Negoiță

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu