EXCLUSIV! Cum au fost mințiți buzoienii de presa aservită lui Ciolacu și Toma
Imaginea municipiului Buzău se putea schimba fundamental, dacă edilii care au decis să transforme o porțiune de 850 metri din strada Frăsinet într-un paradis urban, grație punerii în valoare a unui curs de apă ce trece prin subteran s-ar fi ținut de cuvânt. În zonă ar fi trebuit să funcționa terase, galerii comerciale și spații de petrecere a timpului liber, toate amenajate de o parte și de alta a Iazului Morii, firul de apă din subteran ce ar fi trebuit scos la suprafață.
Buzăul voia să devină o mică Veneție odată cu transformarea într-o veritabilă atracție turistică a unui curs de apă care traversează orașul prin tuburi subterane.
„Reporter Ciolac” a intrat în posesia primelor fotografii cu „Aleea Promenadei”, porțiunea din strada Frăsinet, situată între Kaufland și biserica „Sfântul Ștefan”, cu o lungime de 850 de metri, care trebuia să intre într-un amplu proces de modernizare.
Mai exact, primarul Constantin Toma dorea să scoată la suprafață vechiul Iaz al Morii, care trece pe sub strada Frăsinet și care ar fi curs la suprafață pe un canal de 11 metri lățime. Conform proiectului, pământul rezultat din săpăturile pentru canal ar fi fost utilizat pentru crearea unei elevații de 4.2 metri, situată chiar lângă iaz, pe linia blocurilor din Micro III.
„Iazul Morii este o deviație naturală a râului Buzău, care pornește din zona Cândești, curge între DN 10 și apa Buzăului, traversează toată Simileasca, după care, în dreptul Galleria Mall, intră în subteran, circulând prin conducte Premo. Apa curge în continuare și trece pe sub strada Frăsinet, continuând pe sub blocurile din Broșteni și Dorobanți, după care iese din nou la suprafață la ieșirea din Buzău spre Vadu Pașii. Din cei 10 km pe care îi are, cinci sunt pe teritoriul municipiului Buzău.”, povestea primarul Constantin Toma în 2019.
Partea înălțată ar fi servit drept loc de promenadă pentru pietoni și bicicliști și – poate cel mai important – să adăpostească terase, galerii comerciale, locuri de joacă pentru copii și alte spații de agrement. De menționat că aceste spații ar fi fost create chiar sub malul de 4.2 metri și în imediata apropiere a iazului.
Turiștii s-ar fi plimbat de-a lungul cursului de apă, care s-ar fi amenajat asemenea unei faleze. Din loc în loc, acesta urma a fi înfrumusețat cu mori miniaturale și cu alte piese de mobilier urban.
Partea carosabilă ar fi trebuit să fie mutată pe locul actualelor garaje de pe strada Frăsinet, acestea fiind deja demolate.
Practic, edilul Toma dorea să revitalizeze Buzăul prin punerea în valoarea a potențialului uriaș pe care îl are Iazul Morii:
„Dacă privim în istorie, Buzăul s-a dezvoltat în jurul acestui curs de apă. A fost și motivul pentru care, în secolul al XVII-lea, la Buzău s-au oprit sârbii și bulgarii, fiindcă era apă din plin pentru grădinile lor. Din el se alimentează heleșteul din Crâng, cel din Parcul Tineretului și lacul din Parcul Marghiloman.
Vrem să creăm un microclimat pornind tocmai de la această resursă naturală fantastică pe care suntem norocoși să o avem.
Vizavi de Iazul Morii ar fi trebuit să se contureze un proiect frumos, astfel încât să fi încercat regenerarea Buzăului prin redescoperirea acestei ramificații naturale din râul Buzău, care avea la 1525 un număr de 12 mori, în 1856, vreo 47 de mori, pive de postav, darace de lână, tăbăcării, mai târziu, după 1900, topitorii de cânepă. În perspectivă, am discutat cu arhitecți cunoscuți ai țării pentru a regândi Buzăul punând în valoare acest canal natural, această ramificație naturală a râului Buzău, pe lângă care s-a dezvoltat orașul nostru din timpuri străvechi.”, a declarat Constantin Toma, primarul municipiului Buzău.
Dar uite cum Toma și ai lui încurajați de Marcel Ciolacu, au distrus visul buzoienilor care așteptau să devină realitate. „Iazul Morilor – Leagănul civilizației buzoiene” s-a dovedit a fi un mare eșec.
Canalul Iazul Morilor, deviație naturală a râului Buzău, care se întinde pe 20,34 km, n-a mai renăscut prin acest prim proiect, de pe strada Frăsinet, ci s-a oprit la stadiul de baltă fără pește.
Datoria edililor de a punem în valoare această moștenire istorică, naturală, atât pentru îmbunătățirea calității mediului, dar și pentru înfrumusețarea orașului, n-a fost repectată.
Acest articol este o parodie inspirată din textul original pe care îl puteți găsi aici: https://reporterbuzoian.ro/exclusiv-imagini-in-premiera-cu-aleea-promenadei-din-buzau-dupa-amenajarea-unui-curs-de-apa/
sursa: cronicadebuzau.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu